Jeg kjenner kvinner, menn og transepersoner med mange #meetoo historier å fortelle.

 

I mange uker har vi lest om mennesker som har vært utsatt for sextrakassering, alt fra «litt klåing og tafsing» til svært alvorlige overgrep. Mange har fått sitt pass påskrevet. Det være seg regissører i USA til politikere i Norge. Vi har hørt om kvinnelige skuespillere som fra de var unge har opplevd godt voksne menn bruke sin makt og posisjon til å utnytte sine kollegaer. Vi har lest om kvinnelige legestudenter som blir utnyttet i turnustjeneste og i studier av mannlige kollegaer som er betydelig eldre og har en eller annen form for maktposisjon.

Med politikerne tok det helt av, særlig sakene som omhandlet Trond Giske fra Arbeiderpartiet. Ham har vi nå lest om i ukesvis! Det var nok mange i andre partier som gnei seg i hendene, og var veldig letta over at det ikke gjaldt noen i deres parti. Enn så lenge.  Men så har det de siste ukene «ploppa» frem svært stygge trakassering- og overgrepssaker i både Høyre og Fremskrittspartiet. Til og med Kristelig Folkeparti fikk litt på pukkelen. Vi har med andre ord, lært mye om hvordan svært mange kvinner og noen menn i mange og ulike yrker og partier har vært utsatt for sextrakassering.

En gruppe som er lite nevnt, av mange årsaker, er de som selger sex. Det er nok den gruppa som utsettes for mest trakassering, trusler, vold og overgrep på verdensbasis. En av grunnene til at vi ikke hører så mye fra dem, er nok innlysende: Det er vel ingen som opplever mer stigma enn de som selger sex, og få vil derfor stå fram med navn og bilde og fortelle en #metoo historie.

Jeg kjenner kvinner, menn og transepersoner med mange #meetoo historier å fortelle. Det handler om forbipasserende på strøket som tar på og kommer med stygge, ekle og grove kommentarer til de som selger sex. Noen mener de ikke har noe i gata å gjøre, og går så langt at de truer med «å ta dritten- de jævla horene». Noen kommer kjørende i biler, gjerne med 2-4 personer, og synes det er morsomt å tute og hyle til dem som jobber. Andre kaster gjenstander på eller mot dem, som den ultimate spøk.

Jeg har selv stått på Strøket. Det er riktignok flere år siden, men jeg vet av egen erfaring hvor kjipt og nedverdigende det kan være å skulle prøve og få kunder, mens andre vil ha det gøy på din bekostning.

At #meetoo historiene går langt tilbake i tid, vet vi, og det gjelder også i stor grad de med prostitusjonserfaring. Noen tenker sikkert at: ja, men det må de vel regne med når de jobber som «horer». Er ikke litt tafsing og klåing fra kunder og forbipasserende helt ok? De har jo valgt det selv. Til dem er svaret: NEI, det er hverken ok eller greit!

Pro Senteret, ved blant andre Sara Warpe, kom i 2015 med en voldsrapport med tittelen: «Am I not a human being like you?» Det er et sitat fra en kvinne i prostitusjon, som ble håna og trakassert på strøket. Da jeg leste tittelen tenkte jeg at den sier alt! Hvilken rett har folk til å trakassere- uavhengig av livstil og yrke du har?

Ja for selv de som selger seksuelle tjenester er mennesker med integritet og ønsker respekt på lik linje med alle andre!

(Førstpublisert i Klassekampen, 3.februar)