Er homomiljøene arenaer som prostitusjonstiltakene bør jobben inn mot? I samarbeid med Skeivt Forum lanserte Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION) i 2009 et prosjekt rettet inn mot det organiserte homomiljøet. Det følgende er en beskrivelse av dette, samt noen tanker om hvorfor samarbeid mellom de to bevegelsene er viktig.

 

PION er en politisk interesseorganisasjon som tilbyr juridisk rådgivning, gratis kondom og glid, og jobber for å sikre sexarbeideres rettigheter. Skeivt Forum er en studentorganisasjon ved Universitetet I Oslo, som jobber blant annet med å sette skeive- og homopolitisk spørsmål på dagsorden. Dette inkludert sexarbeid.

Høsten 2008 arrangerte en rekke homoorganisasjoner et debattmøte om menn og transpersoner i sexarbeid. PION ønsket å delta fordi organisasjonen aldri tidligere hadde deltatt i diskusjoner om sexarbeid innenfor det organiserte homomiljøet., og ønsket å se debatten fra et skeivt perspektiv. Skeivt Forum, en av med arrangørene, var motivert av troen på at en åpen debatt om tema kunne oppfordre de større homoorganisasjonene til å ta stilling til tema.

Hivsmitte i Thailand
1. Januar 2009 trådte sexkjøpsloven i kraft. Den gjør det forbudt å kjøpe seksuelle tjenester. Å selge seksuelle tjenester er fortsatt lovlig. I forkant av loven var det en større debatt i media. Denne ble dominert av en feministisk diskurs som kun hadde et fokus på kvinnelige sexarbeidere, og som så på sexarbeidere som offer. Menn og transpersoner er ofte usynlige i debatter om sexarbeid da de utfordrer det tradisjonelle synet som plasserer sexarbeid innefor et patriarkalsk system hvor menn dominerer kvinner. De passer heller ikke inn i det synet sosialarbeidere har på sexarbeid.

Januar 2009 tok Skeivt Forum igjen kontakt med PION med ønske om fortsatt samarbeid. Resultatet ble et prosjekt med fokus på menn og transpersoner i sexarbeid, og på menneskerettigheter. Vi bestemte oss for at Skeive Dager i Oslo ville være en ideell arena for prosjektet fordi dette er en suksessfull politisk festival, som gir muligheten til å nå ut til både homomiljøene, og i storsamfunnet. Prosjektet varte fra 24. Til 27. Juni, og bestod av å holde en stand på festivalområdet på Rådhusplassen. En kunstutstilling, av og om menn og transpersoner i sexarbeid. En politisk debatt, og også deltagelse i homoparaden.

PION inviterte også medlemmer av SWING (Service Workers IN Group), en Thailandsk interesseorganisasjon for menn og transpersoner i sexarbeid. PION har hentet mye ekspertise herfra, og gjennom å invitere SWING ønsket vi å vise at sexarbeid er et internasjonalt tema. Rundt 105 000 nordmenn reiser til Thailand hvert år, og mange rapporterer å bli smittet med hiv etter å ha hatt sex her. Dette øker betydningen av samarbeidet mellom PION og SWING. Da sexarbeidere er ressurser i kampen mot hiv/aids.

Usynliggjør mennene 
Temaet for debatten var Kriminalisering av sexkjøp – fra et skeivt perspektiv. Med dette mener vi både kjønns - perspektivet, og dets utfordring av det tradisjonelle synet på sexarbeid, og også helseutfordringer: Når menn og transpersoner er usynlige i øynene til de sosiale hjelpetiltakene, har de heller ikke noen tilbud her fra. Til forskjell for kvinnene har gjerne ikke menn og transpersoner en egen subkultur hvor de kan dele erfaringer i. Usynliggjøring i det offentlige ordskiftet kan bidra til ensomheten. Vi ønsket også å belyse rettighetsperspektivet, noe vi vil gjøre rede for seinere i artikkelen. 

Kunstutstillingen ble kuratert av kunstneren Rolf Flatmo som arrangerte 5 kurs om fotografering for SWING i Bangkok. Han fikk inn og evaluerte over 1000 fotografier, hvorav 34 ble valgt til utstillingen. Navnet på utstillingen het From our point of view, og tok for seg hverdagen til brukerne i SWING. 

27. Juni var det duket for homoparaden. Skeivt Forum, PION og SWING deltok under parolen ”Sexworkers rights = Human rights!” og vi fikk betydelig oppmerksomhet: Folk fra sidelinjen, deriblant tidligere sexarbeidere deltok sammen med oss.

Hvorfor er det viktig for oss å jobbe ut mot homobevegelsen? I starten forventet vi nok motstand da sexarbeid i seg selv er kontroversielt, men vi ble tatt godt i mot både av Skeive Dager, og andre aktører, som Skeive Kunstnere. I ettertid samarbeidet vi også med Queer festival, et alternativt til Skeive Dager. Tilbakemeldingen fra publikum var overveiende bra, og gjennom utstillingen fikk vi vist at sexarbeidere er som alle andre. Med familie, venner, drømmer og ambisjoner.

Våre gjester fra SWING fikk mye god oppmerksomhet. Lederen Surang Janyaem var med på å åpne Skeive Kunstner utstillingen sammen med den gang byrådsleder Erling Lae. Prosjektet ble omtalt i homopressen og i Aftenposten. NRK P2 hadde også en reportasje om SWING, og hvor menneskerettighetsperspektivet sto sentralt gjennom hele programmet. På den måten kan vi si at prosjektet vårt nådde ut til folk.

Kriminalisering stigmatiserer
Hvorfor mener vi det er viktig å bygge relasjoner til det organiserte homomiljøet? Når vi vet at sexsalg også finner sted blant menn som har sex med menn (MSM), er det ikke noe som kan defineres bort, som noe som kun angår ”de andre.” En NOVA undersøkelse fra 2002 blant ungdom under 18 år viser at langt flere gutter enn jenter i Oslo har prostituert seg. Det kan tenkes at noen unge MSM bruker prostitusjon som ett ledd for finne ut av egen seksuell identitet. Disse vil derfor være naturlige målgrupper både for homoorganisasjonene og prostitusjonstiltakene. Her blir det viktig å kunne dele kompetanse.

Vedrørende rettighetsperspektivet er vår posisjon at kriminalisering skyver sexarbeidere og kunder lengre ut av samfunnet, noe som bidrar til stigma. Dette gjør sexmarkedet mindre transparent, noe som gjør det vanskelig å bedre situasjonen til de som er i tvungen prostitusjon. All form for tvang er uakseptabel, men ikke all sexarbeid er tvang. Kriminalisering er ofte fundert i en tro om at sexarbeidere er offer og derfor ikke kan delta i debatten med en selvstendig stemme. I likhet med Verdens Helseorganisasjon og UNAIDS, mener vi at forbud ikke er helsefremmende. Her kan det da se ut som om PION deler overbevisning med homoorganisasjonene:

Når det gjelder såkalte homsesaunaer - lokaler hvor MSM kan betale for tilgang til fasiliteter som legger til rette for at de kan ha sex med hverandre – og kriminalisering av hiv-smitte (som Norges paragraf 155) har LLH og Skeiv Ungdom lagt seg på en liberal og menneskerettslig linje: da de er for homsesauna, og mot kriminalisering av hiv-smitte. Dette fordi de blant annet mener kriminalisering av seksualitet er en trussel mot helsefremmede arbeid.

Likevel ser vi at det fremdeles er en lang vei å gå når det gjelder å få homoorganisasjoner som LLH og Skeiv Ungdom med på å få fokus på sexarbeid generelt, og over på en menneskerettslig linje politisk. Håpet er at prosjektet vi hadde i sommer er et startskudd for fortsatt samarbeid på kryss av de to bevegelsene. Fordi sexarbeideres rettigheter er menneskerettigheter.