Vi må slutte å se på sexarbeid som et svart-hvitt-spørsmål.

 

Jeg ble forbannet da jeg leste Dagbladet 29. september. I artikkelen «Derfor solgte vi sex» intervjues Ida Wassholm, Gabriella Karnekull Wolfe og Ida Dufva Ahlin, i «Intedinhora» i Sverige og hevder all kjøp av sex er overgrep.

Når Dagbladet intervjuer personer som er politisk for sexkjøpsloven, hvorfor ikke samtidig intervjue noen som er politisk for sexarbeideres rettigheter? Fuckförbundet er et eksempel på en svensk sexarbeiderorganisasjon som burde blitt spurt.

En svensk utredning av sexkjøpsloven (2010) hevder at «alle negative konsekvenser av loven må sees på som positive». Men er det positivt at mødre blir fratatt barna sine fordi de selger sex? At politiet får huseiere til å kaste ut leieboere fordi de ikke ønsker å bli tiltalt etter hallikparagrafen? Eller at Vi ikke kan anmelde voldelige klienter fordi vi vet at politiet da vil gå etter kundene våre?

Hva med at kvinnelige sexselgere som anmelder voldtekt kastes på gata på grunn av hallikparagrafen? Ubrukte kondomer konfiskeres av politiet og brukes som bevis på at sexsalg har foregått fra en leilighet, eller som bevis på sexkjøp. Det får flere av oss til å droppe kondom og øke smitterisiko. Dette er dokumentert av både Amnesty og The Lancet.

Problemene våre er altså slett journalistikk og prostitusjonsmotstandere som ser verden i svart-hvitt: «Jeg drev med selvskading gjennom å selge sex, derfor er hele sexindustrien ond og bør utryddes»

Prostitusjonsmotstanderne evner ikke å lytte til de av oss som nekter å være deres ideelle ofre, eller å tenke «min virkelighet er kanskje ikke hele virkeligheten». Fordi sexselgerne disse prater med har det vondt og trenger hjelp til å slutte konkluderer de med at det må være sånn for oss alle.

Når flere tusen av oss verden over demonstrerer for rettigheter og sikkerhet, blir vi hetset og beskyldt for å fremme slaveri. Ahlin har for eksempel hengt ut en sexarbeider i Fuckförbundet med navn. Dette burde Dagbladet konfrontert henne med.

Vi må slutte å se på sexarbeid som et svart-hvitt-spørsmål. Vi er mer enn bare lykkehorer og slaver. Vi er et helt spekter av mennesker av alle kjønn fra alle deler av samfunnet, vi opplever sexsalg ulikt og alle våre historier er legitime. Redelig journalistikk fra Dagbladet framover må være å få fram alle stemmer.

Først publisert i Dagbladet